
Trine Lise Bakken
23.04.2025
09:30 - 11:30
Påmeldingsfrist: 22.04.2025
Psykoselidelse hos mennesker med nedsatt kognitiv funksjonsevne er langt vanligere enn tidligere antatt. En stor svensk studie publisert i 2024 fant over 7% av alle med utviklingshemming i Skåne hadde en psykosediagnose.
Personer med kognitiv funksjonsnedsettelse som utvikler psykoselidelse vil ha behov for omfattende tjenester i mange år. Både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten.
Symptomer på psykose / schizofreni er lett å blande sammen med flere andre tilstander. Særlig aggressive handlinger hos mennesker med utviklingshemming, autismespekterforstyrrelse, sterk angst, spiseforstyrrelse og tvangshandlinger kan forveksles med psykose. Slike sammenblanding av symptomer kan være avgjørende negativt for personen det gjelder, spesielt fordi behandling av tilstandene er svært forskjellig.
Kurset baserer seg på oppdatert forskning. Nyttige kliniske eksempler vil bli presentert i forbindelse med utredning og behandling.
Trine Lise Bakken (f. 1958) er sykepleier, har hovedfag i helsevitenskap og en doktorgrad innen psykisk helse og utviklingshemming. Hun er fag- og forskningsleder ved nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse ved Oslo universitetssykehus. Bakkens forskning omfatter psykose og andre psykiske lidelser hos ungdom og voksne med utviklingshemming / autisme. Hun har bidratt til bokutgivelser og vært redaktør for artikkelsamlinger. Hun har publisert en rekke forsknings- og fagartikler i tillegg til klinisk arbeid med pasienter som har både psykisk lidelse og utviklingshemming / autisme. Bakken er førsteamanuensis ved OsloMet med faglig ansvar for videreutdanning i utviklingshemming og psykisk lidelse (PLUO).
Time 1
Forekomst, debut (når symptomene viser seg første gang) og prognose
Kriterier,symptomer og kartlegging / utredning
Pause
Time 2
Integrert og tverrfaglig behandling
Psykofarmaka ogpsykososial behandling
Miljøterapi
Kurset er ferdig innen kl. 11.30
Det vil bli benyttet mentimeter.com som en del av kurset. Deltakere vil få mulighet til å stille spørsmål, svare på spørsmål og komme med innspill i løpet av kurset.